Tämä maa nousee aina jaloilleen

Tämä maa nousee aina jaloilleen

Uusi vuosikymmen, uusi aika. Tämän vuoden piti olla hyvä vuosi. Piti nauttia huolettomista kesäpäivistä, käydä reissussa ja festareilla. Kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa, että sulkeutuisimme useaksi kuukaudeksi koteihimme. Emmekä vieläkään tiedä, mitä tämä kaikki tuo vielä tullessaan.

Arki on muuttunut, moni on viettänyt viimeiset kuukaudet kotonaan etätyön merkeissä. Etätyö ei ole enää tavoite tulevaisuudessa vaan osa monen meidän arkea. Erilaiset Teams sekä Meet palaverit täyttävät päivät ja sähköpostit kilahtavat ruudun alareunaan tuttuun tapaan. Kaikessa etätyön hehkutuksessa ja kotoilussa emme saa unohtaa heitä, jotka eivät ole pystyneet etätöitä tekemään. He ovat niitä, jotka liian helposti unohtuvat, mutta heidän poissaolonsa huomaa hyvin pian. Kiitos teille, jotka teette tätä tärkeää työtä. Laitteet ovat helpottaneet yhteydenpitoa ja niiden avulla olemme voineet pitää yhteyttä toisiimme, kun fyysistä etäisyyttä tulee edelleen pitää. Etäisyys on opettanut sen, kuinka tärkeitä läheiset meille tosiasiassa ovat. 

Meneillään oleva kriisi on aikamme merkittävin. Meidän tulee koronan päihittämisen lisäksi etsiä ja löytää mahdollisuuksia mennä eteenpäin. Talous tulee olemaan tiukilla koko maailmassa. Tiedämme jo nyt, että erilaisia sopeuttamistoimia on tehtävä valtakunnallisesti ja paikallisesti. Se tulee tekemään kipeää. Jaksaminen tulee olemaan monin paikoin äärirajoilla ja luotto tulevaan on kortilla. Huoli on omasta ja kaverin pärjäämisestä tämän epätietoisuuden keskellä. Toimia on kuitenkin tehtävä, jotta voisimme tulevaisuudessakin pysyä itsenäisenä kuntana ja päättää itse palveluistamme. Jos emme itse pidä huolta Oulaisista, sen tekee kyllä joku muu meidän puolestamme. 

Kaupunkimme jälleenrakentaminen edellyttää yhteistä suuntaa yli puoluerajojen. Olemme jo aiemmin yhdessä panostaneet esimerkiksi valokuituun sekä monipuolisiin liikuntamahdollisuuksiin ympäri kaupunkiamme. Oulaisissa on niin paljon hyvää, ettemme aina itse näe sitä kaikkea. Me päättäjät emme kuitenkaan yksin tule nostamaan kaupunkiamme suosta. Meidän tulee selvitä siitä yhdessä. Tarvitsemme mukaan teitä oulaistelaisia, yrityksiä sekä yhteisöjä. Elinvoiman ja hyvinvoinnin tielle palaaminen on pitkä ja kivinen. Sitä varten tarvitsemme kokonaan uutta ajattelutapaa yhteiskunnassamme. Kun muutoksen tuulet puhaltavat, tarvitsemme entistä enemmän joustoja, ymmärrystä ja lähempänä ihmistä tapahtuvaa päätöksentekoa. Vain siten luomme uudet edellytykset hyvinvoivalle ja vahvalle kaupungillemme.

Suomi on aina noussut jaloilleen ja niin on noussut Oulainenkin.

Julkaistu: Seutumajakka 20.5.2020

Marjut